vrijdag 8 november 2013

Turkije de zesde dag

De valiezen waren gisterenavond reeds in orde gebracht. Iedereen was op tijd aan de ontbijttafel, dus konden we om 9u -met pijn in het hart- vertrekken. Kütahya was de bestemming. Een aangenaam landschap gleed langs ons voorbij. Tegen de middag waren we ter plaatse. De Turkse chauffeurs wilden hun religieuze plichten vervullen en deelnemen aan het vrijdaggebed. Een uitgelezen kans voor mij om voor de eerste keer getuige te zijn van een islamitische eredienst. Het was een kleine moskee. Jammer genoeg moesten de vrouwen buiten blijven, gezien er geen balkon was. Mannen en vrouwen bidden namelijk apart. Twintig minuten later kreeg ik uitleg van de collega islam. Een korte bedenking maakte duidelijk dat we, gezien onze rijkdom, oog moesten hebben voor hen die het moeilijk hebben.
Het kasteel van Kütahya, prachtig gelegen op een heuvel, had een restaurant dat om zijn as draaide. In 45 minuten hadden de gasten een zicht over de hele omgeving, want dat was de tijd die nodig was om volledig rond te draaien. Daarna bezochten we allen een moskee, met in het midden een prachtige fontein. Het water kwam recht uit de bergen de moskee ingestroomd. Het archeologie- en keramiekmuseum waren zeker de moeite waard om te bezoeken. Op het einde kwamen we de onvermijdelijke Ataturk tegen. Op een bord was zijn gezicht aangebracht, opgebouwd uit de woorden die de leerlingen dagelijks moeten opzeggen op school. De rituelen rond hem doen denken aan het communistisch Rusland van de jaren ’40 - ’50.
Lunch werd geserveerd in een eenvoudige pitabar. Zoals gewoonlijk zeer lekker. Toen bezochten we een “Germyan mansion”. Gewoonweg indrukwekkend. Prachtig gerestaureerde huizen, nu bvb. dienstdoende als theehuis of restaurant. We kregen deskundige uitleg van onze collega en dronken daarna thee. Max had even de schrik van zijn leven. Plots vroeg de directeur of hij zijn portefeuille nog had. “Jazeker” , zei hij. Maar toen hij in zijn rugzak keek!... Noppes !!! Hij had die nl. verloren en de eerlijke vinder had ons via via weten te bereiken. Gelukkig voor hem kwam alles toch nog goed. Bij een bezoek aan de burgemeester, enkele dagen geleden, zei deze fier dat het hier aangenaam wonen is. Diefstal komt weinig voor en Max heeft dit mogen ondervinden.
Nu wandelden we langs de winkels, doorheen het drukke verkeer. Goed opletten was de boodschap. Kobe kocht oortjes, die na enkele minuten gebruik reeds stuk waren en verschillende leerlingen konden de juwelen niet laten liggen. Melek ,een Turkse lerares, kocht voor iedere leerkracht een kleine attentie. Terug aan de bus volgde opnieuw een “emo-moment”. Gisteren vloeiden al heel wat traantjes tijdens het afscheidsfeest. Nu kwamen tranen bis. Drie deelnemers van het Turkse team verlieten ons en het afscheid op de bus was heftig, inclusief “groepshug”.
Het avondeten kregen we in een internaat. Daar was er voor Rabia een leuke verrassing. Morgen is ze jarig, maar dan zitten we vanaf 3u in de ochtend op de luchthaven in Istanbul. Daarom kreeg ze die avond een attentie. Iedereen zong en een mooie taart kwam tevoorschijn. De leerlingen aten die samen op.

Om 22u vertrokken we naar Istanbul. Tot die tijd konden we gebruik maken van de verschillende kamers van het internaat.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten