maandag 4 november 2013

Turkije de tweede dag

Na een zeer korte nachtrust konden we vanaf 7u30 ontbijten, want om 9u werden we verwacht in de partnerschool. Alle kinderen stonden ons op te wachten, op de speelplaats. Even later begon de muziek en een traditionele dans werd opgevoerd. Indrukwekkend. In de ontmoetingsruimte kregen we extra uitleg over ons programma van deze week en presenteerde de Turkse school een Power Point waarin het schoolsysteem werd uitgelegd. Daarna bezochten we de verschillende klaslokalen van deze school met 400 leerlingen. De leerlingen volgen 12 jaar onderwijs (vanaf 6 jaar) ingedeeld in blokken van 4 jaar. Onze school verzorgt onderwijs voor de eerste twee blokken, tot 14 jaar. De kleuters zongen voor ons en Ataturk was alom aanwezig, in de gangen, in de klassen, op de speelplaats. Dat was wel even wennen.
Het hoogtepunt van vandaag was een maaltijd bij een familie thuis. Per twee waren we uitgenodigd om “echt” Turks te eten. Dit betekende op de grond zitten en smullen van bijzonder lekker eten. Na de maaltijd was er nog eens zo veel over. Dus veel te veel eten. Een beetje discipline was nodig om later geen problemen te krijgen met de weegschaal.
In de namiddag hebben de leerlingen gewerkt aan een poster en de verantwoordelijke leerkrachten van het project hebben over alle volgende stappen vergaderd. Onduidelijkheden werden opgeklaard en nieuwe onduidelijkheden ontstonden, die in de toekomst ook weer worden opgeklaard.
Nu kwam het officiƫle gedeelte. Bezoek bij de gouverneur van het district, aangesteld door de regering. Daarna bij de verantwoordelijke van onderwijs en als laatste bij de burgemeester langs geweest. Overal kregen we thee, zoetigheid etc. en ging het over het belang van dit project.
Het Belgische team mocht dan nog op bezoek bij de vrouw van de imam van Bilzen. Via hem is de school nl. in contact gekomen met dit project. We waren op de thee uitgenodigd, en plots kwam ze binnen met een bord vol eten voor iedereen. Het was allemaal weer veel te lekker om te laten liggen. De meeste hebben het avondeten dan ook overgeslagen, want even later begon het avondprogramma. Die korte tijd kon iedereen wel gebruiken om even op adem te komen.
Het is nu 19u05 en om 19u30 begint de informele ontmoeting met de gouverneur en anderen. Hier stellen de verschillende deelnemers hun eigen land voor in ca. 20 minuten. Wie dacht dat dit een gezellig uitje was, …..

Het is nu 22u50: de presentaties zijn gebeurd en de  receptie is achter de rug. De leerlingen liggen weer braaf in bed en wij mogen morgen vroeg weer allemaal paraat staan. Na een kort gesprek met de organisatie hebben we een kleine wijziging aangebracht aan het programma d.w.z. hebben we het wat ingekort, want een hele week van 09u tot 22u30, met slechts kleine pauzes, is te veel van het goede. Nu is het 23u15 en de dagtaak zit erop!


            
 

1 opmerking:

  1. Boeiend programma! Maar het lijkt me wel vermoeiend. Vergeet niet wat te ontspannen af en toe of jullie houden dat tempo niet vol... Leuk dat er zoveel foto's op staan. 1 beeld zegt meer dan 1000 woorden. KrisV

    BeantwoordenVerwijderen