zaterdag 26 oktober 2013

Comenius en go4talent

Johannes Amos Comenius - de gelatiniseerde naam van Jan Amos Komensky - werd op 28 maart 1592 in Nivnice (Moravië) geboren, een streek die nu deel uitmaakt van de republiek Tjechië. Zoals Vesalius de grondlegger is van de moderne anatomie, wordt Comenius algemeen beschouwd als de vader van de moderne pedagogie. Als tijdgenoot van Galileo, Descartes, Rembrand en Milton leverde hij een grote bijdrage tot de verlichting en de verspreiding van nieuwe ideeën in Europa. 
Op tal van gebieden speelde Comenius een voortrekkersrol. Zo was hij de eerste om afbeeldingen te gebruiken in leerboeken en pleitte hij ook voor vakwaardig onderwijs voor vrouwen. Comenius' visie op opvoeding en onderwijs kun je het best als "holistisch" omschrijven: hij was ervan overtuigd dat opvoeding een continu proces is dat zich over het hele leven uitstrekt. Continue vorming, permanente educatie, "life long learning", ... begrippen waar iedereen vandaag de mond vol van heeft, werden al uitgebreid door Comenius beschreven. Van dezelfde "holistische" visie getuigt ook zijn standaardwerk "Didactica magna", waarin hij pedagogie, filosofie en theologie probeerde te integreren. Comenius geloofde immers dat leren niet los gezien kan worden van de spirituele en emotionele ontwikkeling van het individu. Dit samengaan van leren en spirituele groei noemde hij de "via lucis", de weg van of nog beter naar het licht. In deze "holistische" visie ontwierp hij zelfs een methode om talen te leren samen met de beginselen van wetenschap en kunst. Voor Comenius waren alle mensen gelijk, dus had ieder ongeacht zijn ras of stand ook recht op opvoeding en onderwijs. Comenius pleitte verder nog voor meer aanschouwelijk onderwijs, meer aandacht voor het moedertaalonderricht en het opvoeden tot zelfstandigheid. 
Comenius was een erg vruchtbaar auteur. Hij publiceerde meer dan 150 boeken, de meeste gewijd aan pedagogie, filosofie en theologie. Comenius' naam leeft evenwel niet alleen voort in zijn geschriften, maar ook in tal van genootschappen en stichtingen. Er zijn bijvoorbeeld Comenius instituten en universiteiten in Bratislava (Slowakije), Cadiz (Spanje) en Uden (Nederland). Comenius gaf ook zijn naam aan het actieprogramma van de Europese Commissie ter bevordering van de mobiliteit van leerlingen en leraars in de Unie. Bron"http://www.groept.be/www/praktisch/campus_comenius/gerenoveerde_campus/wie_was_comenius/
In Vlaanderen is er al jaren aandacht voor elk talent van elke leerling. De Martinusschool doet vanaf het begin mee met go4talent (go for talent). Dit programma wil, net als Comenius, dat elk kind het maximale uit zichzelf haalt. Hoe kunnen we dit bereiken? Door ieder kind de kans geven om te schitteren, door  ieder kind waarderend benaderen. Ons Comenius project wil beide waarmaken.
 




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten