donderdag 29 mei 2014

België dag 4: het huwelijk in de praktijk en Polen en Litouwen verlaten ons

Eén dag is er tussenuit gevallen. Gisteren (woensdag) was het namelijk “De dag”. Een echt huwelijk werd nagespeeld door 2 van onze leerlingen.
Zie http://www.hbvl.be/limburg/bilzen/extern-leerlingen-martinusschool-bilzen-beleven-droomhuwelijk.aspx
Te laat thuis, dus moeten we vandaag informatie over 2 dagen geven.

Op donderdag zijn we gestart met Leuven. Tijdens ons bezoek aan het stadhuis, de kerk, de universiteitshal, de oude markt, pater Damiaan, het begijnhof, het Sint Donatuspark hebben we het gehad over onze Belgische cultuur en ook nog eens over ons onderwijssysteem. Jammer genoeg moesten we onze laatste stop (Ladeuzeplein) schrappen, omdat de wandeling wat trager verliep dan voorzien. De Poolse delegatie moest nl. naar Brussel worden gebracht. Daar zouden ze met de bus terug vertrekken. Te laat zijn was natuurlijk geen optie.

Met de Turkse en Litouwse delegatie hebben we Brussel verkent. Ze waren onder de indruk. Het paleis, het federaal parlement (waar we het uitgebreid over ons ingewikkeld politiek systeem hadden), de Sint Goedele kerk, de Sint Hubertusgalerij, Beenhouwersstraat, grote markt en natuurlijk manneke pis. Ook hier moesten we de wandeling een beetje inkorten, omwille van de tijdsnood. We moesten namelijk ook nog langs het Europees parlement en het gebouw van de Europese commissie rijden. Hier keek elke delegatie echt naar uit. Ze horen zo vaak over Europa spreken, hebben zo vaak te maken met Europese wetgeving,, maken deel uit van een Europees Comenius project en nu vangen ze met eigen ogen een glimp op van de gebouwen. Een tof gesprek over deze instellingen volgde. Dan kwam de laatste stop: het atomium. Dit vonden ze allemaal, zonder uitzondering, geweldig. Ook nu moesten we weer afscheid nemen, dit maal van de Litouwers. Zij vertrokken naar Zaventem en met 2 busjes reden we de Turkse delegatie naar een gastgezin in Bilzen. Hier werden we vorstelijk onthaald. Na een zeer lekkere maaltijd en een leuke babbel was het weer bijna elf uur voordat we terug waren in het hotel.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten