dinsdag 21 oktober 2014

Litouwen dag 3: Inburgering

Na het ontbijt wachtte ons een warm ontvangst door de burgemeester op het gemeentehuis. Hier kregen we geen droge presentatie maar een interactieve quiz waarbij zelfs één van onze leerlingen, Vera, een prijs gewonnen heeft. De ochtend was goed gevuld: basketbalmuseum, synagoge, kerk en het museum van geschiedenis en cultuur van Joniskis.
In het ambachtelijk centrum werden we verwend met lokale ambachtelijke lekkernijen (appelgebak, kaas-rozijnbroodjes met kruidenthee) geserveerd door vrouwen in traditionele klederdracht.
Op school kregen we een toneelstuk te zien over het traditioneel huwelijk. Er werd veel gedanst, gezongen en muziek gespeeld op folklore instrumenten. Het haar van de toekomstige bruid werd ingevlochten door haar vriendinnen. We hebben geleerd dat de bruid niet het bruidsboeket maar de haarborstel naar de vrijgezellinnen gooide. Na de voorstellingen mochten we proeven van het avondbuffet dat werd klaargemaakt door de gastgezinnen. Vervolgens werden we zelf in het dansfestijn ondergedompeld, niemand ontsnapte eraan. Ondanks we niet bij de gastgezinnen thuis werden ontvangen was het toch een zeer geslaagde avond dankzij de vriendelijkheid, de openheid en spontaneïteit van de Litouwers.

Vera en Sarah: "Iedereen was zo vriendelijk, de avond was geweldig! De dans was zo fijn. Iedereen kwam vragen om met ons te dansen. Op het einde van het dansfeest, zijn er spontaan 4 Litouwse meisjes naar ons toe te komen. Ze waren zo geïnteresseerd in ons."

Quinten en Kyrian: "Het was gezellig om met de meisjes te praten. Het eten was lekker. Dansen met pasjes was heel moeilijk maar ook spannend wanneer er mooie meisjes ons kwamen halen om te dansen."









1 opmerking: